Maksud Peribahasa Hendak Seribu Daya Tak Hendak Seribu Dalih

By | Oktober 15, 2021

Maksud Peribahasa Hendak Seribu Daya Tak Hendak Seribu Dalih. Maksud peribahasa ini dapat menggambarkan keinginan seseorang yang melakukan sesuatu dengan segala keupayaannya dan demikian juga sebaliknya. Kamus peribahasa & simpulan bahasa melayu.

Maksud Hendak Seribu Daya Tak Hendak Seribu Dalih lafeemz
Maksud Hendak Seribu Daya Tak Hendak Seribu Dalih lafeemz from lafeemz.blogspot.com

Jika kita hendak melakukan sesuatu, kita akan menyempurnakannya dengan sedaya upaya kita dan demikian juga sebaliknya. Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih; Peribahasa ‘hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih’ bermaksud jika kita hendak melakukan sesuatu, kita akan menyempurnakannya dengan sedaya upaya kita dan demikian juga sebaliknya.

Jika Kita Hendak Melakukan Sesuatu, Kita Akan Menyempurnakannya Dengan Sedaya Upaya Kita Dan Demikian Juga Sebaliknya.

Kamus peribahasa & simpulan bahasa melayu. Peribahasa hendak seribu daya tak hendak seribu dalih bermaksud jika kita hendak melakukan sesuatu kita akan menyempurnakannya dengan sedaya upaya kita dan demikian juga sebaliknya. Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih;

Savesave Hendak Seribu Daya Tak Hendak Seribu Dalih For Later.

Hendak seribu daya tak hendak seribu dalih. Maksud peribahasa ini dapat dijelaskan dengan cerita yang dapat menggambarkan keinginan seseorang yang melakukan sesuatu dengan segala keupayaannya dan demikian juga. Maksud peribahasa ini dapat dijelaskan dengan cerita yang dapat menggambarkan keinginan seseorang yang melakukan sesuatu dengan segala keupayaannya dan demikian juga sebaliknya.

Peribahasa ‘Hendak Seribu Daya, Tak Hendak Seribu Dalih’ Bermaksud Jika Kita Hendak Melakukan Sesuatu, Kita Akan Menyempurnakannya Dengan Sedaya Upaya Kita Dan Demikian Juga Sebaliknya.

Jika ada kemahuan, tentu ada jalannya, tanpa kemahuan, berbagai alasan diberikan. Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih. Peribahasa 'hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih' bermaksud jika kita hendak melakukan sesuatu, kita akan menyempurnakannya dengan sedaya upaya kita dan demikian juga sebaliknya.

Maksud Peribahasa Ini Dapat Dijelaskan Dengan Cerita Yang Dapat Menggambarkan Keinginan Seseorang Yang Melakukan Sesuatu Dengan Segala Keupayaannya.

Maksud hendak seribu daya tak hendak seribu dalih. Kamus peribahasa & simpulan bahasa melayu. Persis peribahasa hendak seribu daya tak hendak seribu dalih yang bermaksud sekiranya kita ingin melaksanakan sesuatu kita hendaklah melakukan segala yang diperlukan untuk berjaya mencapai apa yang dikehendaki.

Pengayuh Sayang Dibasahkan, Sampan Tidak Akan Sampai Ke Seberang;

Orang yang berjaya sentiasa berikhtiar untuk mencapai sesuatu bukan sering memberikan alasan. Bagai mencurah air ke daun keladi. Contoh ayat encik roslan bertungkus lumus menyiapkan tugasan yang diberi sehingga selesai walaupun tugasan tersebut kerap kali terjadi masalah.